Lagkommentaren är skriven av advokat och juris doktor Jon Kihlman. Kommentaren beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Avtalslagen – lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område – har i mer än 100 år varit en central del av den svenska civilrätten. Trots sin ålder fungerar den anmärkningsvärt väl även i ett modernt samhälle. Det beror inte minst på att den är i det närmaste helt befriad från formella krav, och att nya kommunikationsformer, såsom e-post och sms, därför inte vållar några egentliga problem.
I kommentaren behandlas ingående avtalslagens bestämmelser i huvudsak paragrafvis. I kommentarer till några bestämmelser – 1 §, 10 §, 11 § och 36 § – har samlats mer övergripande redogörelser för frågor som är av betydelse för även åtskilliga andra bestämmelser i lagen.
Lagen består av fyra kapitel. I det första behandlas slutande av avtal, även om regleringen i delar är tillämplig även för andra rättshandlingar. Det andra kapitlet behandlar fullmakter, framför allt relationen mellan fullmaktsgivare och tredje man. l det tredje kapitlet behandlas rättshandlingars ogiltighet och jämkning. Objektet för ogiltighet kan således vara ett avtal, men det kan lika gärna vara något annat slags rättshandling, såsom ett anbud, ett borgensåtagande eller något annat åtagande. Och alla rättshandlingar kan i och för sig bli föremål för jämkning. I det fjärde kapitlet behandlas en del relevanta tidpunkter och befordringsrisk för rättshandlingar.
Jon Kihlman är advokat och doktor i handelsrätt. Han bedriver egen advokatverksamhet i Stockholm med inriktning mot kommersiell avtalsrätt och i viss mån offentlig upphandling. Utöver avhandlingen, som behandlar felreglerna i köprätten, har han skrivit kommentarer till köplagen och CISG, författat boken Köprätten – En introduktion samt varit redaktör för antologin Elektronisk signering. Han har också skrivit åtskilliga artiklar och rapporter om avtals- och upphandlingsrättsliga frågor.
Advokat, jur.dr
För dig som tycker om att bläddra i ett fysiskt exemplar finns nu boken "Avtalslagen – En kommentar" av Jon Kihlman tillgänglig för köp.
Pris: 530kr exkl moms.Leveranstid: Skickas inom 5 arbetsdagar. Frakt tillkommer.
Lägg din beställning till: order@jpinfonet.se
Advokaterna Agnes Hammarstrand och Anna Ersson från Advokatfirman Delphi har skrivit en ny lagkommentar till distansavtalslagen, som nu finns publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med dem!
27 apr 2023
Vi har haft nöjet att intervjua Antonia Krzymowska, advokat och juris doktor, som har skrivit lagkommentar till fastighetsmäklarlagen.
29 nov 2022
HD har nu klargjort att en särbo och som förlorat sin älskade inte faller in i den ersättningsberättigade kategorin.
14 jun 2021
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka sätts för användare som skickat in kursutvärderingar.
Denna kaka sätts då en användare vill dölja en notis.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Används för att analysera användarbeteende och skräddarsy marknadsföring.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.