Logga in

Glömt ditt lösenord?

Webbinarium: Digitala beslut och algoritmisk (o)rättvisa

I detta webbinarium pratar Charlotta Kronblad om trenden att allt fler beslut inom offentlig sektor fattas av algoritmiska beslutssystem och vad detta innebär ur ett juridiskt perspektiv. Charlottas forskning fokuserar på vad som händer när algoritmer fallerar och hamnar i domstol. Har våra domstolar kompetens att utvärdera algoritmer som bevis, och förmåga att rätta till de beslut och beslutsprocesser som blivit fel?

Testa vår informationstjänst JP Förvaltningsnet.

Den här sändningen spelades in i maj 2022. Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan dess.

Charlotta Kronblad

Medverkande

Charlotta Kronblad Postdoktor, tillämpad IT, Göteborgs Universitet

Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024