Logga in

Glömt ditt lösenord?

Varannan svensk kommun är oförberedd på att barnkonventionen blir lag

Nästan varannan svensk kommun, 45 procent, saknar en strategi för hur man ska implementera barnkonventionen i samband med att den blir svensk lag vid årsskiftet. Det visar en kartläggning som Bris har gjort. 

Svaren varierar mellan olika delar av Sverige. I Skåne har störst andel av kommunerna, hela 85 procent, en strategi för implementering. Men i fem av landets 21 län är andelen kommuner som har en strategi 20 procent eller lägre.

– I många kommuner har man tyvärr inte tagit tillräckligt många steg i rätt riktning. Det är allvarligt. Det är i kommunerna som mycket av barnets rättigheter i praktiken tillgodoses och att då inte ha avsatt medel eller ha en strategi på plats betyder att barnets rättigheter inte tas på tillräckligt stort allvar. Nu är det hög tid för landets kommuner, regioner och myndigheter att mobilisera och planera för hur de ska förverkliga konventionen, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

FN:s barnkonvention antogs den 20 november 1989 och firar därmed 30-årsjubileum i år. Sverige var ett av de första länderna som skrev under konventionen. I juni 2018 beslutade riksdagen att konventionen skulle bli svensk lag och gälla från den 1 januari 2020. Syftet med lagen är att barnrättsperspektivet ska få större genomslag i praktiken.

Behöver du och din organisation en strategi för hur ni ska implementera barnkonventionen?

Med anledning av att konventionen blir lag nästa år anordnar JP Infonet i samarbete med Vision en konferens om hur detta förväntas påverka barnrättslagstiftningen. Fokus för konferensen ligger både på vad det innebär juridiskt att konventionen blir lag och hur man praktiskt förverkligar den. Läs mer och anmäl dig till konferensen här.

Publicerad 3 dec 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024