Logga in

Glömt ditt lösenord?

Vad behöver vara dokumenterat inför en LVU-ansökan?

En grundförutsättning för att lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) ska vara tillämplig är att alla möjligheter att ge frivillig hjälp är uttömda. Detta är också något som måste kunna bevisas i förvaltningsrätten och därför krävs det en gedigen dokumentation inför en ansökan om vård. 

Ett ingripande enligt LVU får alltså endast göras när förutsättningarna för det verkligen finns. Det är viktigt att ställa sig frågan om följande har dokumenterats:

  1. Vad som gjorts i ärendet
  2. Vilken hjälp som har getts
  3. Varför det inte fungerade
  4. Frivilliga insatser som erbjudits
  5. Insikten hos de berörda
  6. Mottagligheten för frivillig hjälp

I vår webbkurs LVU i praktiken får du kunskap om vad lagstiftningen tillåter och inte tillåter när det gäller LVU-ärenden. Du får också praktiska verktyg att använda i handläggningen så som checklistor att följa vid ärendehandläggning. Läs mer om och köp webbkursen här.

Publicerad 18 mar 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024