Utlänningsdatalagen anpassas till GDPR

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om att anpassa utlänningsdatalagen till dataskyddsförordningen, GDPR.

dataskydd_Utlänningsdatalagen_anpassas_till_GDPR_16x9.jpg

Ändringarna kommer bland annat att innebära att hänvisningar till personuppgiftslagen, PUL, tas bort och i vissa fall ersättas av hänvisningar till dataskyddsförordningen. Dessutom ska det bli tydligare vilka kategorier av personuppgifter som omfattas av sökförbud. Det kan till exempel röra uppgifter om en persons sexuella läggning.

Lagändringarna börjar gälla den 1 december 2018.

Publicerad 20 nov 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP ITnet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med juridiska frågor inom IT och dataskydd.
  • JP Registerförteckning

    Ett enkelt och användarvänligt verktyg för att uppfylla krav på dokumentation av personuppgiftsbehandling.
  • Rådgivning inom dataskydd

    Behöver du vägledning i frågor som rör GDPR och dataskydd? Våra specialiserade jurister hjälper gärna till.

Nyheter

Regeringen har föreslagit flera ändringar i de grundlagar som gäller tryck- och yttrandefriheten, det vill säga tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

16 maj 2022

Får en person ut kyrkogårdsförvaltningens hela register med gravrättsinnehavare, information om för- och efternamn, adress, gravplats och släktskap med den avlidna? Nej, säger kammarrätten och hänvisar till att personuppgiftsbehandlingen kommer att strida mot dataskyddsförordningen (GDPR).

12 maj 2022

Behöver kommunens utbildningsnämnd teckna personuppgiftsbiträdesavtal (PUB-avtal) med myndigheter? Till exempel Navet för folkbokföringsuppgifter eller Statistiska centralbyrån (SCB) för oktoberstatistiken?

12 maj 2022