Logga in

Glömt ditt lösenord?

Uppfyller datalagringsskyldigheten kraven på skydd av våra privatliv?

Genom en dom från EU-domstolen har det så kallade Datalagringsdirektivet ogiltigförklarats. Enligt domstolen innebar den datalagring som var tillåten enligt direktivet ett mycket omfattande intrång i enskildas privatliv och det konstaterades att det saknades allmänna begränsningar om vilken typ av information som fick lagras och hur länge. De svenska reglerna om datalagring som är baserade på Datalagringsdirektivet gäller dock fortfarande. I sin första analys för JP Infonet analyserar vår IT-rättsliga expert Conny Larsson frågan om datalagringsskyldigheten i svensk rätt uppfyller kraven på proportionalitet till skydd för privatliv och personuppgifter trots att det bakomliggande EU-direktivet ogiltigförklarats.

Hela analysen kan du som kund läsa i JP ITnet!

Är du ännu inte användare av JP ITnet, men vill ta del av analysen? Testa JP ITnet kostnadsfritt

Publicerad 20 apr 2015

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet försök till cyberangrepp ökade kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster under 2023. Det framgår av MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter. 

8 apr 2024

Vår expert Monika Wendleby går i den här analysen igenom avgörandet utifrån olika EU-rättskällor.

8 apr 2024

I denna analys reder vår expert Jakob Söderbaum ut begreppen, beskriver behovet och förutsättningarna för att jobba med spårbarhet med utgångspunkt i GDPR, och framhåller värdet av spårbarhet i den digitala miljön ur dataskyddssynvinkel.

12 mar 2024