Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Omfattas aktieägare av lämplighetsprövningen enligt alkohollagen?

Ett serveringstillstånd får endast meddelas om den som har betydande inflytande i bolaget är lämplig att driva verksamheten. Vem räknas då ha ett betydande inflytande i ett bolag? Hur stort aktieinnehav ska en ägare ha för att det ska anses vara betydande? JP Infonets redaktör Miriam Istner-Byman reder i denna artikel ut frågan.

Av 8 kap. 12 § Alkohollagen framgår att serveringstillstånd endast får meddelas den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten samt att verksamheten kommer att drivas i enlighet med de krav som uppställs i Alkohollagen. Beträffande juridiska personer är det de personer som har ett betydande inflytande i bolaget som ska genomgå lämplighetsprövningen. Frågan är hur stort en aktieägares aktieinnehav ska vara för att det ska anses vara betydande.

I den här artikeln presenter JP Infonets redaktör Miriam Istner-Byman hur denna fråga har bedömts i rättspraxis. Ladda ner artikel och läs mer. 

Publicerad 2 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

NIS2 för upphandlare
Kommunal samverkan

Tjänster

Nyheter

Regeringen har presenterat en ny lagrådsremiss med förslag som innebär förenklade möjligheter för myndigheter, kommuner och regioner att samverka och dela information med varandra.

13 maj 2025

Riksdagen har röstat ja till ändringar i kommunallagen som syftar till att stärka skyddet för bland annat kommunal- och regionråd vad gäller hot och våld.  

13 maj 2025

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller. 

16 apr 2025