Logga in

Glömt ditt lösenord?

Nu har vi väntat länge på de nya upphandlingslagarna

Våren 2014 beslutade EU om nya upphandlingsdirektiv. Direktivens tvingande bestämmelser skulle enligt EU ha trätt i kraft senast i april 2016. När den försenade propositionen (2015/16:195) äntligen kom före riksdagens sommaruppehåll såg det för ett tag ut som att de nya lagarna åtminstone skulle kunna vara på plats till den 1 januari 2017, knappt ett år försenat.

30 november röstar riksdagens kammare vilka av bestämmelserna som blir svensk lag från och med 1 januari 2017

Ovissheten kring vilka av reglerna, om några, som kommer att passera en omröstning i riksdagen senare i höst växer dock sedan Alliansen och Sverigedemokraterna förklarat att delar av propositionen inte kommer att godtas. I en följdmotion (2016-09-19) förslår SD-företrädare att riksdagen avslår propositionen. Därefter kom ytterligare en följdmotion (2016-09-21) där Alliansens företrädare föreslår att riksdagen ska avslå förslaget i de delar som avser en skyldighet för upphandlande myndigheter och enheter att ställa särskilda arbetsrättsliga villkor och därtill knutna bestämmelser.

Vilka av bestämmelserna som blir svensk lag från och med 1 januari 2017, om några blir det, får framtiden utvisa. Omröstningen sker i riksdagens kammare den 30 november.

Följ utvecklingen med informationstjänsten JP Upphandlingsnet

Publicerad 20 okt 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024