Logga in

Glömt ditt lösenord?

Lex Maja – en ny möjlighet att anmäla vanvård av djur

Den 1 april 2019 fick personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården en ny möjlighet att anmäla vanvård av djur. Tidigare hindrade sekretessen att man anmälde djurskyddsproblem hos brukare eller patienter. Men nu finns det en sekretessbrytande regel som gör att personal kan anmäla vanvård av djur till länsstyrelsen eller Polismyndigheten.  

Den nya sekretessbrytande regeln i offentlighets- och sekretesslagen innebär att personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården får bryta sekretess och tystnadsplikt i vissa djurskyddsfall. Personalen får en möjlighet att lämna uppgifter till länsstyrelsen eller polisen om de märker att ett djur utsätts för vanvård, misshandel, uppenbart visar symptom på sjukdom eller är allvarligt skadat.

Utgångspunkten ska dock alltid vara att djurskyddsproblem ska lösas på frivillig väg. Det innebär att personal i socialtjänst eller hälso- och sjukvård alltid ska försöka komma fram till en lösning i samförstånd med berörd person först. När dessa möjligheter är uttömda eller inte har gett resultat kan det bli aktuellt att bryta sekretessen.

Publicerad 2 maj 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024