Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Lavskrikedomar – Skogsstyrelsen har rätt att fatta beslut

Skogsstyrelsen har rätt att fatta beslut om artskyddsärenden i samband med avverkningar. Det visar en vägledande dom som kommit från Mark- och miljööverdomstolen i de så kallade lavskrikemålen. Själva sakfrågan, om fågelarten lavskrika ska påverka avverkningarna, ska nu avgöras i mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen skriver i sin dom att det är länsstyrelsen som har det primära tillsynsansvaret när det gäller frågor om artskydd. Samtidigt menar domstolen att det tydligt framgår i lagstiftningen att även Skogsstyrelsen måste bevaka de här frågorna och att myndigheten ska beakta artskyddsförordningens fridlysningsbestämmelser inom ramen för sitt tillsynsuppdrag.

Under sommaren 2016 beslutade Skogsstyrelsen med stöd av miljöbalken att säga nej till fem avverkningsanmälningar från skogsägare i Gävleborg med hänsyn till att fågelarten lavskrika finns i områdena. Besluten var de första som Skogsstyrelsen fattade sedan Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i juni förra året beslutade om gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogen. 

Besluten överklagades av markägarna till Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt som i sina domar i oktober 2017 skrev att det är länsstyrelsen som ska fatta beslut, inte Skogsstyrelsen. Därmed avgjorde inte domstolen själva sakfrågan. I två av ärendena ändrade Skogsstyrelsen sin bedömning. 

Domarna överklagades till högsta instans, Mark och miljööverdomstolen, som nu kom med dom i de tre målen. Där framgår att mark- och miljödomstolen i Östersund ska avgöra själva sakfrågan, det vill säga om förekomst av lavskrika i områdena ska påverka möjligheten att avverka skog eller inte.

Publicerad 25 apr 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024