Köttkonsumtionen minskar och svenskarna väljer mer närproducerat

Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,6 procent. Samtidigt ökar svensk köttproduktion, enligt Jordbruksverkets rapport.

I snitt minskade varje svensks köttkonsumtion med 2,2 kilo under 2017, vilket motsvarar 2,6 procent. Siffror från de första 9 månaderna 2018 visar tydligt att trenden fortsätter.

miljo_kottkonsumtion16x9.jpg

Samtidigt som köttkonsumtionen går ner, ökar svensk köttproduktion. Under 2018 har produktionen av kött ökat med 3–4 procent. Efterfrågan på svenskt och ekologiskt kött fortsätter att öka medan import av kött från andra länder har minskat stadigt de senaste åren.

– Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.

Publicerad 11 dec 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

Regeringen har presenterat ett förslag på en ny strandskyddslagstiftningen där strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering. Det innebär både lättnader och skärpningar jämfört med dagens strandskydd.

2 dec 2021

Trafikverkets vägbyggande stoppas i två mål från Mark- och miljööverdomstolen.

1 nov 2021

MÖD kommer fram till att det finns skäl för inhibition.

5 okt 2021