Köttkonsumtionen minskar och svenskarna väljer mer närproducerat | JP Infonet

Köttkonsumtionen minskar och svenskarna väljer mer närproducerat

Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,6 procent. Samtidigt ökar svensk köttproduktion, enligt Jordbruksverkets rapport.

I snitt minskade varje svensks köttkonsumtion med 2,2 kilo under 2017, vilket motsvarar 2,6 procent. Siffror från de första 9 månaderna 2018 visar tydligt att trenden fortsätter.

miljo_kottkonsumtion16x9.jpg

Samtidigt som köttkonsumtionen går ner, ökar svensk köttproduktion. Under 2018 har produktionen av kött ökat med 3–4 procent. Efterfrågan på svenskt och ekologiskt kött fortsätter att öka medan import av kött från andra länder har minskat stadigt de senaste åren.

– Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.

Senast uppdaterad 11 dec 2018

Mer om Miljö
Utbildningar
  • Dagen ger en bred och i flera delar fördjupad kunskap om nyheter och aktuella frågor inom vattenrättens område.(6,25 undervisningstimmar) 

    Stockholm 1-dagskurs Föreläsare: Magnus Fröberg, Arvid Sundelin
  • Kursen tar ett helhetsgrepp på de tillämpningsfrågor som kan uppkomma i samband med olika typer av exploatering av mark samt vid infrastrukturprojekt. Kursen riktar sig till advokater, miljökonsulter, projektledare och tekniska konsulter m.fl. (6 undervisningstimmar) 

    Stockholm 1-dagskurs Föreläsare: Magnus Fröberg
  • Kursen tar ett juridiskt helhetsgrepp på de komplicerade frågor som uppstår vid och kring förorenade fastigheter. Vi behandlar gällande föreskrifter och formell hantering, verksamhetsutövares och fastighetsägarens ansvar samt ansvarets begränsningar. Vidare behandlas den praxis som kommit de senaste åren. (4,5 undervisningstimmar)

    Stockholm 1-dagskurs Föreläsare: Stefan Rubenson

Prenumerera på vårt fokusbrev Mark och miljö

Se vår integritetspolicy

Webbtjänster inom området