Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Läkemedelssektorns inköp påverkar både miljön och klimatet

klimatpåverkan_inköp_läkemedel.jpg

Varor från läkemedelssektorn utgör en stor del av den påverkan som landstingens inköp har. Det pekar Upphandlingsmyndigheten på i sin aktuella miljöspendanalys.

En miljöspendanalys är en inköpsanalys där olika miljöfaktorer har integrerats. Syftet är att undersöka vilken miljöpåverkan inköp inom offentlig sektor kan ha.

År 2016 uppgick svenska landstings och regioners klimatpåverkan från offentliga inköp till 6 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppen motsvarar en klimatpåverkan från cirka 2,7 miljoner personbilar. Motsvarande klimatpåverkan från kommunernas inköp är 12,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Analysen är uppdelad i olika kategorier av inköp. Bortser man från landstingens köp av sjukhusverksamheter och kollektivtrafikverksamhet står köp av utrustning och material för störst klimatpåverkan. I kategorin ingår bland annat läkemedel, apoteksvaror, förbandsmaterial och instrument. 

Miljöpåverkan på tre sätt analyseras

I miljöspendanalysen beräknas inte enbart klimatpåverkan. Även utsläpp av inandningsbara hälsoskadliga partiklar och förändring av landanvändning, som bland annat påverkar den biologiska mångfalden, ingår

– Inköp av instrument, förbandsmaterial samt läkemedel och apoteksvaror står för en nästan lika stor andel av klimatpåverkan som inköp av kollektivtrafik. Den typen av inköp ligger även högt när det gäller påverkan på landanvändning. De är därför viktiga att arbeta med strategiskt även ur den aspekten, säger Jens Johansson på Upphandlingsmyndighetens hållbarhetsenhet som gjort miljöspendanalysen.

Landstingens inköp 2016 bedöms ha medfört en potentiellt förändrad global landanvändning på drygt 4,48 miljard kvadratmeter. Det motsvarar mer än 1100 000 fotbollsplaner. 

Förändrad landanvändning innebär bland annat att jordbruk och skog omvandlas till bebyggd eller annan mark och till att arter utrotas eller får än svårare att överleva.

Inköpsanalysen baserar sig på vad landsting och regioner har betalat ut till olika leverantörer under år 2016 och underlaget har genomgått en fördjupad analys. Underlaget till miljöbelastningen kommer från internationella miljödatabaser.

Publicerad 12 feb 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Kammarrätten anser att den omständigheten att en kommun har annonserat i fel förfarande och inte har råd med att anta anbud över tröskelvärdet utgör sakliga skäl för att avbryta en upphandling.

4 sep 2024

Vår jurist, Mihiri Ratnayake, svarar på frågan.

30 aug 2024

EU-domstolens dom mål C-737/22, meddelad den 13 juni 2024, rör vad som egentligen omfattas med förbudet mot förhandling av anbud. Sara-Li Olovsson och Erik Edström på Upp Advokatbyrå analyserar domen. 

30 aug 2024