EU-rätten och engångsartiklar i plast

Nära hälften av alla plastprodukter är engångsartiklar skapade för att användas en gång och sedan slängas. Men allt slängs inte i papperskorgen. Bara i EU beräknas ett lastbilsflak plastskräp hamna i havet varje minut, året om.

I ett försök att ta tag i problemet har EU-kommissionen presenterat En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi. I strategin listar de målsättningar kopplade till plast, bland annat att alstrandet av plastavfall ska frikopplas från tillväxten och att det ska vara möjligt att återanvända eller återvinna alla plastförpackningar. Strategin har senare följts av en åtgärdslista.

Under hösten kompletterades strategin med ett förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön. Direktivet vilar på en artikel i Europeiska unionens funktionsfördrag (FEUF) och fastställer en lägstanivå för skyddsåtgärder inom unionen. Att direktivet slår fast en lägstanivå innebär att medlemsländer som vill gå längre i sin strävan att minska plasten har möjlighet att göra det.

miljo_plast_eu16x9.jpg

Förslaget delar upp de berörda produkterna i två grupper. I den ena gruppen finns de plastprodukter som har fullgoda alternativ. Dessa plastprodukter ska inte få säljas alls. Det gäller bomulls-, ballong- och dryckespinnar (det vill säga pinnar som används för att dekorera och röra om drinkar), bestick, tallrikar och vissa sugrör.

Den andra gruppen består bland annat av lådor för take away-mat och muggar i plast. För produkterna i den här gruppen saknas det lämpliga alternativ i dagsläget. I dessa fall ska medlemsstaterna arbeta för att minska konsumtionen. Ett sätt att göra det är till exempel krav på att det ska finnas återanvändbara produkter eller förbud mot gratis engångsartiklar. Vissa produkter i gruppen, till exempel sanitetsbindor, ska omfattas av ett märkningskrav med information om produkternas miljöpåverkan.

EU-förslaget innehåller även en del om producentansvar. Enligt förslaget ska producenterna ansvara för sanering och avfallshantering för matbehållare, tobaksvaror, ballonger, muggar, tunna plastkassar och fiskeredskap. Producenterna ska också täcka kostnaderna för informationskampanjer om produkternas miljöpåverkan. Listorna med de olika produkterna och deras klassificering finns i bilagan till direktivet.

Målsättningarna märks även på andra håll. Genom en ny ändring av EU:s avfallsdirektiv har medlemsstaterna till exempel  blivit skyldiga att identifiera de produkter som är den största anledningen till nedskräpning. Staterna har också blivit skyldiga att arbeta förebyggande mot nedskräpning från samma produkter.

En ytterligare reglering av plastprodukter är vår svenska förordning om plastbärkassar. Förordningen genomför vissa av kraven i EU:s förpackningsdirektiv.

Olivia Åman

Jurist och redaktör, JP Infonet
Läs mer om Olivia här

Publicerad 10 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Avfallslagstiftningen
Våtmarken och juridiken
Den svenska ellagstiftningen

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

I den här analysen diskuterar vår miljörättsjurist John Woivalin kring ett MÖD-mål om tillstånd för bergtäkt med mera.

19 apr 2023

I slutet av mars beslutade tingsrätten att utfärda stämning i det uppmärksammade grupptalemålet mellan 300 personer och staten. Staten ges tre månader att lämna sitt yrkande.

18 apr 2023

Regeringen har beslutat om en förordning om en andra omgång av elstöd för att stötta hushåll som drabbas av höga elpriser. Den börjar gälla den 27 mars 2023.

14 mar 2023