Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

EU-domstolen raderar svenskt datalagringskrav

Sverige kan inte tvinga leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster att lagra datauppgifter.

EU-domstolen har idag i målet mellan Tele2 Sverige AB och Post- och telestyrelsen (C-203/15) funnit att Sverige inte får tvinga leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster en generell skyldighet att lagra uppgifter.

Enligt EU-domstolen är det däremot tillåtet för medlemsstaterna att i förebyggande syfte reglera en riktad lagring av sådana uppgifter. Men det får då endast ske i syfte att bekämpa grov brottslighet samt med förbehåll att lagringen av uppgifterna begränsas till vad som är strängt nödvändigt mot bakgrund av bland annat vilka slags uppgifter som ska lagras och vilka personer som berörs samt hur länge lagringen ska ske.


Beslutet kan ses som en vinst för den personliga integriteten.

Myndigheternas tillgång till de lagrade uppgifterna måste även vara underkastad vissa villkor, till exempel att det sker en förhandskontroll av en oberoende myndighet och att uppgifterna lagras inom unionen. 

Det här innebär att leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster inte kan tvingas att lagra data med stöd av den befintliga lagen, vilket kan ses som en vinst för den personliga integriteten. Samtidigt ger EU-domstolen Sverige en viss rätt att, med en mer specifik lagstiftning, kräva så kallad riktad lagring av uppgifter i syfte att bekämpa grov brottslighet.

Håll dig uppdaterad på det senaste inom EU-rätten, testa JP EUnet gratis!

Publicerad 21 dec 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.

14 maj 2024

2023 års kamerabevakningsutredning föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort för kommuner och regioner.

14 maj 2024

Vår expert Monika Wendleby analyserar en dom från kammarrätten och beskriver vad domen får för konsekvenser.

6 maj 2024