Logga in

Glömt ditt lösenord?

En domstols utredningsansvar gällande sekretessbelagda uppgifter i upphandlingsmål

Högsta förvaltningsdomstolen fastslår i ett nytt beslut att en domstols granskning av inhämtade anbudshandlingar ska ske utifrån de skäl som medförde att handlingarna hämtades in.

 

Ibland händer det att en part i ett mål om offentlig upphandling inte får ta del av alla uppgifter om det vinnande anbudet från den upphandlande myndigheten på grund av sekretess. Parten kan därför få svårt att närmare precisera grunderna för sin talan. Utredningsskyldigheten kan då innebära att domstolen är skyldig att hämta in uppgifterna från myndigheten.

Migrationsverket genomförde en upphandling i form av ett avrop från ett ramavtal avseende telefoni och datakommunikation. En leverantör hade med stöd av offentlighetsprincipen begärt att få ta del av den vinnande leverantörens anbudshandlingar. Både Migrationsverket och kammarrätten ansåg däremot att vissa handlingar omfattades av sekretess.

Leverantören ansökte om överprövning hos förvaltningsrätten som avslog ansökan. Efter att leverantören överklagat till kammarrätten beslutade kammarrätten att hämta in merparten av de sekretessbelagda delarna av den vinnande leverantörens anbudshandlingar. På grund av bestämmelser om sekretess kommunicerade kammarrätten inte handlingarna med parten.

Granskning utifrån de skäl som medförde att handlingarna inhämtades

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) konstaterar i ett nytt beslut att en domstols granskning av inhämtade anbudshandlingar ska ske utifrån de skäl som medförde att handlingarna hämtades in. Om det i handlingarna framkommer andra brister i förfarandet ska dessa inte beaktas. HFD fastställer också att det är rätten som bestämmer om den behöver biträde av en sakkunnig och om ett yttrande ska hämtas in. Hur långt utredningsansvaret sträcker sig ska därför avgöras från fall till fall med utgångspunkten att domstolens granskning ska vara effektiv och säkerställa rätten till en rättvis rättegång.

HFD avskriver målet eftersom Migrationsverket ingått avtal i upphandlingen.

Publicerad 23 maj 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024