Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Domstol och myndighet yttrar sig om slutförvar av kärnavfall

Den 23 januari 2018 lämnade Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten yttranden till regeringen. Deras respektive yttranden gäller ansökan om tillstånd till ett slutförvar för kärnavfall från det svenska kärnkraftsprogrammet. Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökan omfattar en inkapslingsanläggning i Oskarshamn och en slutförvarsanläggning i Forsmark, Östhammar. Vid sidan om miljötillstånd krävs också regeringens tillstånd enligt lagen om kärnteknisk verksamhet. 

I yttrandet till regeringen har domstolen bedömt frågan om verksamheten kan tillåtas enligt miljöbalken. Domstolen tycker att SKB:s utredning är gedigen, men menar att det krävs ett bättre underlag för slutförvaret i Forsmark. Det är osäkert i vilken omfattning de kopparkapslar som ska användas kan skadas av korrosion och av processer som påverkar kapselns mekaniska hållfasthet. Osäkerheterna om kapselns skyddsförmåga är enligt domstolen betydande och har inte beaktats tillräckligt i SKB:s säkerhetsanalys. Domstolen bedömer att anläggningarna i Oskarshamn kan tillåtas.

Strålsäkerhetsmyndigheten kommer i sitt yttrande fram till att det finns skäl att godkänna tillstånd enligt kärntekniklagen. SKB har enligt myndigheten nämligen förutsättningar att kunna uppfylla kraven på strålsäker förvaring. Strålsäkerhetsmyndigheten passar också på att yttra sig om tillåtligheten enligt lagstiftningen. Till skillnad från domstolen ger myndigheten vid den bedömningen slutförvaringen grönt ljus.

Det är nu upp till regering att fatta beslut om SKB:s ansökningar ska beviljas.

Vill du bevaka miljörättsområdet? 

Lär mer om webbtjänsten JP Miljönet här. 

Publicerad 24 jan 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024