Logga in

Glömt ditt lösenord?

Ökat antal överprövningsmål under förra året

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

Antalet överprövningsmål ökade i samtliga instanser under 2023. Antalet överprövningsmål i förvaltningsrätterna uppgick till 2 956, en ökning med 12 procent. I kammarrätterna ökade antalet mål med 33 procent och uppgick till 742. I Högsta förvaltningsdomstolen var ökningen 44 procent och antalet mål 244.

Under 2023 avgjorde förvaltningsrätterna 2 878 mål om överprövning av upphandlingar. I drygt 9 procent av målen fick den leverantör som ansökte om överprövning helt eller delvis bifall. I cirka 57 procent av målen gjorde domstolen en sakprövning, men avslog ansökan om överprövning. 35 procent av målen avgjordes i förvaltningsrätterna utan en prövning i sak.

Publicerad 25 apr 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024

Enligt domstolen har en region åberopat den nya omständigheten på ett sätt som inte är tillåtet enligt bestämmelsen om preklusion i 20 kap. 5 c § LOU.

22 mar 2024