Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kraftig ökning av cyberangrepp under förra året

Antalet försök till cyberangrepp ökade kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster under 2023. Det framgår av MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter. 

Under förra åter har totalt 334 it-incidenter rapporterats till MSB från 136 olika organisationer. Det är i stort sett lika många som rapporterades under 2021 och 2022. Det som skiljer är att andelen cyberangrepp är betydligt fler och den största bakomliggande orsaken till it-incidenter under 2023. Tidigare har systemfel och misstag dominerat orsaksbeskrivningen. Närmare hälften av alla it-incidenter skedde hos en leverantör, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med 2022.

Kostnadsfritt webbinarium: Gör din verksamhet redo för NIS2

25 april kl. 15.00 –16.00

I det här webbinariet förbereder våra experter dig, som jobbar i offentlig sektor eller levererar tjänster till offentlig sektor, på vilka resurser och vilket arbete som krävs för att på ett bra sätt införliva NIS2-direktivet i din verksamhet. Läs mer och anmäl dig här >

Publicerad 8 apr 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.

14 maj 2024

2023 års kamerabevakningsutredning föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort för kommuner och regioner.

14 maj 2024

Vår expert Monika Wendleby analyserar en dom från kammarrätten och beskriver vad domen får för konsekvenser.

6 maj 2024