Logga in

Glömt ditt lösenord?

Hur ser läget kring informationssäkerhetsarbetet ut i kommunerna?

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har publicerat resultaten av undersökningar om hur det går för kommuner och regioner i deras informationssäkerhetsarbete.

Undersökningarna visar att det finns tydliga förbättringar i det systematiska och riskbaserade informationssäkerhetsarbetet. Ledningarna tar en större roll genom att avsätta mer medel och resurser och det arbetas fler informationssäkerhetstimmar i både kommuner och regioner.

EU:s NIS2-direktiv om cybersäkerhet kommer att medföra ökade krav på kommunala och regionala ledningar.

– För att kommuner och regioner ska kunna leva upp till existerande och kommande krav vad gäller informationssäkerhet måste det till en tydligare statlig styrning på området. Dessutom måste finansieringsprincipen, som alltid, följas, säger Ola Odebäck, chef för avdelningen för ekonomi och styrning, SKR.

Kostnadsfritt webbinarium: Gör din verksamhet redo för NIS2

25 april kl. 15.00 –16.00

I det här webbinariet förbereder våra experter dig, som jobbar i offentlig sektor eller levererar tjänster till offentlig sektor, på vilka resurser och vilket arbete som krävs för att på ett bra sätt införliva NIS2-direktivet i din verksamhet. Läs mer och anmäl dig här >

Publicerad 8 apr 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024