Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Beslut om att utöka kommunstyrelse upphävs

forvaltning-Beslut-om-att-utoka-kommunstyrelse-upphavs-huvudbild.jpg

En kommunfullmäktige fattade beslut om att utöka kommunstyrelsen med en ledamot efter att den ursprungliga styrelsen valts. Det finns dock inte något stöd i kommunallagen för att utöka styrelsen under mandatperioden. Enligt lagen ska styrelsen väljas för en period om fyra år. Förvaltningsrätten upphäver därför beslutet.

– Kommuner har stor frihet över hur de vill utforma sin organisation. Friheten är dock inte obegränsad. Valet till kommunstyrelse ska ske för hela mandatperioden. Det går inte att ändra antalet ledamöter efter att man valt styrelse, säger Johan Höök, rådman.

Publicerad 7 nov 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Riksdagen riktar en uppmaning till regeringen om att utreda en fråga om valbarhet och folkbokföring.

27 maj 2024

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024