Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kvinna dömd för att ha använt varg som försäljningsargument

miljo-Person-domd-for-att-ha-anvant-varg-som-forsaljningsargument.jpg

En kvinna åtalades för att i annonser på internet ha salufört hundar i strid mot ett förbud då hon genom formuleringar och bifogade fotografier angett att hundarna hade ett särskilt nära släktskap med varg. Förbudet i fråga framgår av 27 § artskyddsförordningen där det står att ”när en hund bjuds ut till försäljning eller annan överlåtelse är det förbjudet att använda beteckningen varghybrid eller på annat sätt ange att hunden har ett särskilt nära släktskap med en varg eller har rovdjursliknande beteende eller utseende”. Tingsrätten dömer kvinnan för samtliga åtalade gärningar.

– Regleringen är till för att skydda vargen som art eftersom den är särskilt hotad. Tanken är att om man inte får använda varg ens som försäljningsargument så minskar risken för att någon handlar med varg eller på annat sätt påverkar dess fortlevnad. Det är ett led i att försöka behålla den biologiska mångfalden, säger kammaråklagare Linda Schön.

Det här är första gången som frågan om sådan annonsering prövas i domstol sedan 2001.

Publicerad 16 jan 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Dagvattenjuridik
Avfallslagstiftningen

Tjänster

Nyheter

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras.   

22 apr 2024

Europeiska unionens råd antog i mars ett förslag till direktiv om företags ansvar för deras påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Vi har analyserat förslaget här.

10 apr 2024

I den här analysen förklarar Sara Magnéli hur klimatanpassade avtal kan användas som ett centralt verktyg i klimatomställningen.

9 apr 2024