Logga in

Glömt ditt lösenord?

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla vargförvaltningen

miljö_Regeringen-ger-Naturvårdsverket-i-uppdrag-att-utveckla-vargförvaltningen.jpg

Regeringen beslutar nu om flera uppdrag för att få en grund för framtidens vargförvaltning.

Uppdraget består av tre delar. Dels ska Naturvårdsverket analysera om, och i så fall under vilka förutsättningar, vargens referensvärde i fråga om populationsstorlek för gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet skulle kunna vara inom det intervall på 170–270 som angavs i proposition En hållbar rovdjursförvaltning som riksdagen beslutade om 2013. Naturvårdsverket ska också utreda hur skyddsjakt efter varg kan utvecklas för att bättre bidra till rovdjurspolitikens övergripande och långsiktiga mål. Naturvårdsverket, Statens jordbruksverk och Statens veterinärmedicinska anstalt får även i uppdrag att ta fram riktlinjer för vilka åtgärder som behövs om varg med finskt/ryskt ursprung ska kunna flyttas inom Sverige med hänsyn till bl.a. smittskyddet.

– Många människor som bor och verkar på landsbygden känner sig maktlösa och oroade av att se hur vargstammen ökar. De är oroade över sina betesdjur och husdjur. Regeringen tar människors oro på stort allvar. Vargstammen har i dag ökat till över 400 individer, säger landsbygdsminister Anna- Caren Sätherberg.

Publicerad 2 jun 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Dagvattenjuridik
Avfallslagstiftningen

Tjänster

Nyheter

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras.   

22 apr 2024

Europeiska unionens råd antog i mars ett förslag till direktiv om företags ansvar för deras påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Vi har analyserat förslaget här.

10 apr 2024

I den här analysen förklarar Sara Magnéli hur klimatanpassade avtal kan användas som ett centralt verktyg i klimatomställningen.

9 apr 2024