Logga in

Glömt ditt lösenord?

När upphör ett ensamkommande barn att vara ensamkommande?

Högsta förvaltningsdomstolen har definierat när ett ensamkommande barn upphör att vara ett ensamkommande barn. HFD har klargjort att detta sker när föräldrarna anlänt till Sverige och faktiskt tagit hand om barnet. Från och med den tidpunkten har en kommun inte längre rätt till ersättning för barnet från staten. 

HFD:s dom är klargörande. Det är vid tidpunkten då barnets föräldrar faktiskt tar hand om barnet, vilket innebär att de börjar leva tillsammans med barnet igen, som barnet juridiskt sett inte längre anses vara ensamkommande. Detta är även vad som kan anses vara till barnets bästa. Att ett barn, som faktiskt har flyttat till sin förälder och tagits om hand av föräldern och som sedan inte längre vill vara där och önskar komma tillbaka till sitt familjehem, inte längre kan återfå status av att vara ett ensamkommande barn är en rimlig avvägning. 

JP Infonets expert Natalie Glotz Stade redogör för processen fram till Högsta förvaltningsdomstolens dom samt redovisar och kommenterar avgörandet. Ladda hem hela analysen till höger. 

Publicerad 11 jul 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024