Logga in

Glömt ditt lösenord?

Hur ska kommunen göra när Migrationsverket skriver upp ett ensamkommande barns ålder under handläggningen?

Det förekommer att Migrationsverket under asylprocessen eller i samband med det slutliga beslutet om uppehållstillstånd gör bedömningen att den aktuella individen inte längre är ett barn utan 18 år eller äldre. Vår expert stadsjurist Natalie Glotz Stade förklarar hur en kommun bör reagera på denna typ av bedömning.

Justitieombudsmannen (JO) har i tre beslut tagit principiell ställning till Migrationsverkets åldersbedömningar av ensamkommande barn. I det första, från år 2012, klargör JO att Migrationsverkets åldersbedömningar under asylprocessen är beslut under handläggning som inte är överklagbara. JO kritiserar att ett ensamkommande barn behandlades som vuxen under handläggningstiden trots att barnet själv sagt att hon var 15 år.



Hur ska kommunen agera när Migrationsverket åldersuppskriver ett ensamkommande barn under handläggningen? (Foto: Tomislav Stjepic)



I sitt andra beslut från april 2015 konstaterar JO att den asylsökandes ålder har betydelse för hur ärendet ska handläggas hos Migrationsverket. Men JO invänder samtidigt mot den preliminära åldersbedömningen i fallet som bland annat ledde till att den unge fick flytta från sitt boende.

I det tredje och sista beslutet från JO som kom i maj 2016 kritiserar JO Migrationsverket för att verket inte har tagit ställning till ett ensamkommande barns ålder innan man fattade ett slutgiltigt beslut i asylärendet.

Natalie Glotz Stade menar i sin analys att JO:s praxis är entydig. Fram till dess att ett slutligt och överklagbart beslut fattas i asylärendet bör den ålder som sökanden uppgett vid ansökningstillfället godtas, om det inte är alldeles uppenbart att uppgiften är felaktig.

Natalie framhåller att Migrationsverkets ålderuppskrivningar som görs under själva asylprocessen inte kan tillmätas någon automatisk betydelse för kommunens ärenden och kontakter med barnenDe påverkar varken socialtjänstens handläggning av barnärenden, skolnämndens handläggning av skolärenden eller överförmyndarnämndens handläggning av ärenden om god man för ensamkommande barn.

Läs hela Natalie Glotz Stades analys genom att ladda ner dokumentet. 

Alla våra analyser, guider, referat med mera hittar du i JP Socialnet - informationstjänsten för dig som arbetar med socialrätt.

Publicerad 16 nov 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024