Digitaliseringen av skolan och GDPR:s intåg innebär att lärare, rektorer och annan skolpersonal måste hålla koll på och förhålla sig till nya situationer och regler. Den här interaktiva webbkursen ger skolpersonal i både kommunala och fristående skolor en grundlig genomgång av nätjuridiken i skolan.

Vi går bland annat igenom vad du måste ha koll på innan du använder bilder och andra verk i undervisningen och innan du fotograferar och publicerar bilder av elever på nätet. Du får också en grundlig genomgång av vilka åtgärder skolan ska vidta när en elev kränks av andra elever på sociala medier. 

Vi reder ut vilka handlingar som räknas som allmänna handlingar och hur de ska hanteras av skolan. Här ger vi konkreta exempel på olika typer av handlingar som kan inkomma till skolpersonal i olika kanaler. 

Kursen ger dig som skolchef, rektor, lärare och annan skolpersonal en nätjuridisk grund att stå på, och den passar både kommunala och fristående skolor.


Vad lär du dig på kursen?

  • Upphovsrätt på nätet
  • Fotografering och nätpublicering
  • Kränkande behandling på nätet
  • Digitala allmänna handlingar i skolan
  • Lärares användning av sociala medier

E-learning på dina villkor

Du genomför kursen i ditt eget tempo och när det passar dig. Varje avsnitt innehåller texter, filmer och övningar med exempel från verkligheten. I övningarna får du tänka till och välja det alternativ du tror är rätt. Du får också tillgång till det rättsliga material som tas upp i kursen. 

Examination och kursintyg

Efter varje avsnitt gör du ett test, där du svarar på ett antal slumpmässiga flervalsfrågor. När du klarat alla avsnitt får du ett kursintyg.