Kurs
Totalförsvarsjuridik i praktiken
Om kursen
Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Det totalförsvar som monterades ner åren efter kalla krigets slut ska åter byggas upp – och det måste göras omgående. Samhället står inför stora utmaningar. På många håll saknas kunskap och aktuella erfarenheter av civil beredskap och vad det innebär i praktiken.
Denna översiktskurs går igenom gällande lagstiftning och vilka krav olika aktörer konkret behöver uppfylla. Vi behandlar hur det svenska totalförsvaret är organiserat och ger exempel på vilka planeringsåtgärder som ska genomföras. Fokus kommer att vara på planerings- och förberedelsearbetet men vi berör också hur verksamheten är tänkt att bedrivas i höjd beredskap.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som är ny eller redan jobbar med krisberedskaps- och civilförsvarfrågor i till exempel rollen som kommunjurist, säkerhetschef eller beredskapssamordnare och vill lära dig mer om hur totalförsvarsjuridiken tillämpas i praktiken. Du kommer att få övergripande kunskap om krisberedskap samt förståelse för begrepp såsom samhällsviktig verksamhet och grundläggande principer för civilförsvaret.
Som förberedelse rekommenderas vår webbkurs ”Civil beredskap och civilt försvar”. Efter kursen ska deltagarna ha en fördjupad förståelse för hur de kan planera sin verksamhet och vilka förändringar de i praktiken kan behöva genomföra.
Programpunkter
- Inledning – hotbild och omvärldsläget
- Genomgång av centrala begrepp: totalförsvar, civil beredskap, civilförsvar, krisberedskap, höjd beredskap/krig och totalförsvarsplikt.
- Översiktlig genomgång av relevant lagstiftning
- Organisation och samspel mellan olika aktörer: MSB, länsstyrelserna, sektorsansvariga myndigheter, kommuner, regioner, privata aktörer och frivilligorganisationer
- Djupdykning i utvalda områden med konkreta exempel (civilplikt/allmän tjänsteplikt, krigsplacering, fullmaktslagar, krisledningsfunktioner, krav på samverkansförmåga etcetera)
- Metoder och vilken funktion de fyller: risk- och sårbarhetsanalyser, kontinuitetsplaner, bemanningsplanering
- Sekretess och säkerhet
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Det konstaterar kammarrätten och beslutar därför att en domstol inte behöver lämna ut en lagkommentar.
30 aug 2024
I denna analys kommer vår expert Sigrid Arnamo titta närmare på frågan om var gränsen går för när en handling övergår i en säkerhetskopia.
30 aug 2024
Riksdagen riktar en uppmaning till regeringen om att utreda en fråga om valbarhet och folkbokföring.
27 maj 2024