
Frågor kring Natura 2000-bestämmelserna och artskyddsförordningen blir aktuella vid skogsbruk, vindkraft, infrastrukturprojekt och många andra exploateringar. Men bestämmelserna har visat sig vara mycket svårtolkade – för både tillämpande myndigheter, domstolar och verksamhetsutövare.
Syftet med Natura 2000-bestämmelserna är att ge vissa arter och habitat inom utpekade områden ett särskilt skydd mot påverkan. Artskyddsförordningen å andra sidan ger ett generellt skydd för fåglar, vissa fridlysta djur och växter i specifika situationer. Hindrar bestämmelserna all samhällsutveckling, även den hållbara?
I den här kursen reder vi ut dessa begrepp från grunden. Kursen tar ett helhetsgrepp på de tillämpningsfrågor som kan uppkomma i samband med olika typer av exploatering av mark samt vid infrastrukturprojekt. Och hur du kan tillämpa reglerna i enlighet med en hållbar utveckling.
Under en heldag får du en fördjupning i reglerna. Även EU-rättslig praxis och relevanta svensk praxis på området behandlas.
Kursen riktar sig till tjänstemän på myndigheter, jurister och advokater, miljökonsulter, projektledare och tekniska konsulter inom såväl offentlig som privat sektor.