Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Klimatomställning för affärsjurister

Klimatomställning för affärsjurister

Om kursen

Senast 2045 ska Sverige uppnå netto-noll utsläpp av växthusgaser. För att nå detta mål, enligt branschorganisationen Svenskt Näringsliv, måste Sverige ”byggas om från grunden”. Genom nya regelverk och EU-förordningar, skiftande marknadspreferenser, och ständig innovation påverkar omställningen alla sektorer, industrier och företag.

En stor del av näringslivet har slutit upp bakom klimatmålen. Hur påverkar detta affärsjuridiken? Hur aktualiseras klimatomställningen i olika verksamhetsområden? Vilka klimatrelaterade risker och vilken lagstiftning behöver affärsjuristen ha koll på? Hur förändras synen på advokatens roll och ansvar?

Kursen är interaktiv där föreläsning kommer varvas med korta workshops och feedback sessions.

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till dig som är advokat, biträdande jurist, bolagsjurist, eller annan rådgivare inom näringslivet. Den är användbar för dig som jobbar på advokatbyrå, företag eller annan organisation, och är intresserad av att lära dig mer om vad klimatomställningen innebär för din dagliga verksamhet. Kursen har en juridisk inriktning, men den passar även icke-jurister med ett intresse för juridikens roll i klimatomställningen.

Programpunkter

 • Hur påverkas företagen av klimatomställningen? Ta del av konkreta exempel från olika branscher.
  Workshop: Vilken inverkan kan du se i din yrkesroll?

 • Affärsjuristernas förändrade roll och ansvar som rådgivare när företagen ställer om. Genomgång av olika case och konsekvenser de får för rådgivningen. Guidelines från The Law Society England and Wales.
  Workshop: Hur kan dessa guidelines användas i din vardag?

 • En översyn av relevanta juridiska ramverk, inklusive utsläppsrapportering enligt olika EU-förordningar

 • Förankring av klimat och hållbarhet i hela värdekedjan genom ”gröna avtal” med leverantörer och kunder samt gröna klausuler och praktisk tillämpning.
  Workshop: Möjligheter utifrån det egna verksamhetsområdet

 • En introduktion till klimattvister – mellan företag, investerare och stater, eller civilsamhälle och företag.
 • Exempel på praktisk tillämpning av kursens innehåll.

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.

Anja Ipp

Kursledare

Anja Ipp Co-Founder, Climate Change Counsel

Anja Ipp är medgrundare till Climate Change Counsel och har tidigare arbetat på advokatbyrå i USA och på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Hon är dessutom en mycket uppskattad talare och en erfaren redaktör och skribent.

Annette Magnusson

Kursledare

Annette Magnusson Co-Founder, Climate Change Counsel

Annette Magnusson är medgrundare till Climate Change Counsel och har tidigare arbetat som generalsekreterare på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, och har mer än 20 års erfarenhet av internationell rätt. 

Alasdair Cameron

Kursledare

Alasdair Cameron Climate Change Policy Adviser at The Law Society of England and Wales

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Klimatomställning för affärsjurister

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024