Om kursen
Att arbeta med HR-frågor är utmanande på många sätt och i rollen krävs många gånger att du vet vad som gäller arbetsrättsligt i en viss situation.
Den här kursen är framtagen för att ge dig som arbetar inom HR eller som chef de verktyg du behöver och tar sin utgångspunkt i de lagar och regler som gäller inom privat sektor, men där reglerna huvudsakligen även gäller inom offentlig sektor.
Kursen förutsätter grundläggande arbetsrättslig kunskap och ger en fördjupning i ett axplock av några av de svåra frågorna inom arbetsrätten som du som HR-person eller chef kan ställas inför. De ämnen som kommer att tas upp utgår från de vanligaste frågeställningarna föreläsaren får i sin dagliga verksamhet.
Vi kommer att prata om frågor gällande diskriminering i samband med rekrytering, hur man hanterar en medarbetare som inte presterar, vad lojalitetsplikten i anställningen i praktiken innebär, de nya reglerna kring omplacering och turordning i samband med uppsägning på grund av arbetsbrist samt vilka möjligheter som finns att begränsa anställda efter att de slutat, till exempel genom konkurrens- eller värvningsklausuler.
Målet med kursen är att du ska känna dig trygg i hur du i praktiken ska hantera situationer likt dessa. Under kursen kommer även många praktiska exempel att tas upp och du som deltagare förväntas delta med egna erfarenheter och frågeställningar.