Utsläppen av växthusgaser ökar

Klimatpåverkande utsläpp ökade med en procent under 2018, visar preliminära siffror från Naturvårdsverket. Det behövs flera åtgärder och styrmedel för att trenden ska vika neråt.

Naturvårdsverket publicerar preliminär statistik av klimatpåverkande utsläpp inom Sveriges gränser för 2018. De totala utsläppen var 53,1 miljoner ton och ökade med 0,9 procent jämfört med förgående år. Den preliminära statistiken används som en temperaturmätare för att följa upp klimatmålen.

miljo_utslapp_okar16x9.jpg

Störst ökning skedde inom el- och fjärrvärmesektorn som ligger inom EU:s utsläppshandel. Här ökade de fossila utsläppen med 10 procent.

– Utvecklingen går åt fel håll. Om Sverige ska klara av att nå sina klimatmål behöver utsläppen i alla sektorer minska, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.  

Transporter och industrin viktiga för omställningen

Utsläppen från de största sektorerna; inrikes transporter och industrin, har förändrats obetydligt i jämförelse med 2017. Åtgärdspotentialen för minskade utsläpp är stor i båda sektorerna, men nya scenarier baserade på beslutade styrmedel i juni 2018 visar på betydande utsläppsgap för att nå målen. Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimathandlingsplan, som presenterades i mars i år, har stort fokus på dessa områden. I underlaget pekar Naturvårdsverket på att det inom industrin behövs utveckling och storskalig användning av ny teknik. Inom transportområdet är energieffektiva och fossilfria fordon viktiga åtgärder. 

Även SCB publicerar statistik över den svenska ekonomins utsläpp där också utsläpp från internationella transporter ingår. De resultaten visar att utsläppen går från 63,3 miljoner ton år 2017 till 63,8 miljoner ton 2018.

I december 2019 publicerar Naturvårdsverket slutgiltig utsläppsstatistik för att följa upp klimatmålen.

Publicerad 10 maj 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Avfallslagstiftningen
Våtmarken och juridiken
Den svenska ellagstiftningen

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

I den här analysen diskuterar vår miljörättsjurist John Woivalin kring ett MÖD-mål om tillstånd för bergtäkt med mera.

19 apr 2023

I slutet av mars beslutade tingsrätten att utfärda stämning i det uppmärksammade grupptalemålet mellan 300 personer och staten. Staten ges tre månader att lämna sitt yrkande.

18 apr 2023

Regeringen har beslutat om en förordning om en andra omgång av elstöd för att stötta hushåll som drabbas av höga elpriser. Den börjar gälla den 27 mars 2023.

14 mar 2023