Logga in

Glömt ditt lösenord?

Utredning om assistansmarknaden

Risken för brottslighet inom assistansmarknaden är fortsatt stor enligt en utredning som nyligen lämnades över till minister Åsa Regnér. Risken för fusk är särskilt hög när anhöriga utför assistans och ökningen av antalet assistanstimmar beror inte på privata anordnare på marknaden. 

 

Syftet med utredningen, Personlig assistans – Analys av en kvasimarknad och dess brottslighet, har varit att analysera marknaden för personlig assistans. I utredningen granskas utvecklingen av antalet timmar samt brottslighet knuten till den personliga assistansen. 

I slutbetänkandet bedömer utredningen bland annat att ökningen av antalet assistanstimmar inte beror på marknadens utveckling av privata anordnare. Utredningen menar också att nuvarande lagstiftning sannolikt kommer göra att det genomsnittliga antalet timmar per brukare kommer fortsätta att stiga i samma takt som tidigare.

Utvecklingen av antalet timmar 

Antalet brukare och genomsnittstimmar per brukare är i dag långt högre än vad som förväntades när lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och den statliga assistansersättningen infördes 1994. Kostnaderna har kontinuerligt ökat med ungefär en miljard kronor per år.

Utredningen pekar på att ökningen av antalet assistanstimmar kan kopplas till lagens utformning: Lagen har en bred målbild men svag tydlighet som vägledning i det förvaltningsmässiga beslutsfattandet. Det här gäller särskilt så kallade övriga behov där det i princip inte finns några begränsningar. Det innebär att om brukaren kan beskriva ett behov har han eller hon i regel rätt att få det tillgodosett inom ramen för LSS eller den statliga assistansersättningen. Ökningen av antalet timmar bedöms därför inte ha berott på utvecklingen av privata anordnare på marknaden. De har sannolikt skyndat på timutvecklingen men ökningen skulle ha skett ändå.

Fortsatt brottslighet inom området 

Eftersom det rör sig om mycket pengar per beslut och brukare menar utredningen att risken för brottslighet inom assistansmarknaden fortsatt är hög, även om Inspektionen för vård och omsorgs (IVO:s) tillståndsprövning och tillsyn har förbättrats. Under 2017 fick IVO ytterligare pengar för detta. Försäkringskassan försöker hindra oseriösa aktörer men myndigheten saknar befogenheter att kontrollera anordnarna.

Publicerad 9 feb 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024