Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet

Brott mot det 30 år gamla avloppsdirektivet kan sluta med vite på flera hundra miljoner – pengar som i så fall kan komma att tas från miljödepartementets budget.

miljo_stamning_reningsverk.jpg

EU-kommissionen hävdar att ett antal svenska reningsverk inte uppfyller kraven i direktivet. Svenskt Vatten menar att kommunerna följt och agerat enligt svenska statens regelverk.

”I flera avseenden är kommissionen ute i fel sak. Flera av de anklagade orternas reningsverk uppfyller kraven, exempelvis Borås som nyligen efter miljardinvesteringar tog ett helt nytt reningsverk i drift. Stadens reningsverk hade svårt att följa kraven när det moderna effektivare reningsverket skulle fasas och trimmas in under full drift för att ersätta det gamla. Andra kommuner har trots bristerna i statens tillämpning varit solidariska med regeringen. De har efter ett möte med förra miljöministern vidtagit åtgärder, trots att vi anser att EU-kommissionen har fel. Men Svenskt Vatten och SKL har tillsammans med flera berörda kommuner ställt krav på regeringen att ersätta de kommunala VA-huvudmännen för merkostnader som de egentligen inte är ansvariga för, oavsett utgång i EU-domstolen.”

Det här skriver Svenskt Vatten som också menar att EU-kommissionens agerande är byråkratiskt, formellt och meningslöst.

”Formalia, principer och att få rätt är viktigare för EU-kommissionen än det är att skydda miljön på ett miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt relevant sätt. Detta är Svenskt Vattens slutsats, också i ljuset av att EU-kommissionen under 2019 ser över avloppsdirektivet för att den vet att de 30 år gamla kraven är föråldrade, ändå driver den på om kraven i domstol. Helt fel väg att gå för att EU ska fortsätta inge förtroende och vara viktigt tycker Svenskt Vatten som ser fram mot ett nytt avloppsdirektiv med skarpa och relevanta regler som ger bra miljönytta.”

Sverige ska nu förklara sin inställning inför EU-domstolen. Rättsprocessen kommer antagligen pågå under några år innan EU-domstolen meddelar en dom. Om Sverige skulle fällas blir konsekvensen att Sverige måste betala ett stort belopp i vite till EU.

Publicerad 16 sep 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.

30 sep 2024

MÖD slår fast att fastighetsägarens ekonomiska intresse av att skydda sin skog från skador inte ryms inom avvägningens omfattning. Fastighetsägaren har därför inte rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut. 

26 sep 2024

I den här analysen reflekterar advokat Sara Magnéli över året som gått och lyfter fram ett par heta frågor för näringslivsaktörer att hålla ögonen på.

27 sep 2024