Svenskarna använder färre plastkassar

Naturvårdsverkets årliga rapport visar att vi använde 102 plastbärkassar per person 2018. Det är en minskning med 12 plastbärkassar per person och år jämfört med 2017. Målet är att minska antalet till 90 plastbärkassar per person år 2019 och till 40 plastbärkassar år 2025.

Den 1 juni 2017 trädde förordningen om plastbärkassar i kraft och alla butiker och restauranger har sedan dess haft som ansvar att informera om plastbärkassars miljöpåverkan och medverka till att förbrukningen ska minska.

miljo_plastkasse2019_16x9.jpg

En attitydundersökning som NOVUS i slutet av 2018 genomförde på uppdrag av Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent visar att 91 procent av Sveriges befolkning tycker att det är mycket eller ganska viktigt att minska användningen av plastbärkassar. Sex av tio personer uppger att de använder en medhavd väska eller plast- och papperskasse när de gör inköp. Två av tre som väljer bort plastkassen gör det med hänsyn till miljön.

– Att tillverka plastbärkassar är energikrävande och påverkar klimatet negativt. Även om trenden sakta förändras så använder vi oftast fortfarande plastbärkassen bara en gång vilket är slöseri med resurserna. Oavsett material är det viktigt att vi använder kassarna så många gånger som möjligt, säger Malin Göransson, handläggare på Återvinningsenheten på Naturvårdsverket. Plastbärkassen är också en stor källa till nedskräpning.

Publicerad 29 apr 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

Enligt regeringen har sökanden inte visat att den valda platsen uppfyller kravet på lämplig lokalisering enligt 2 kap. 6 § miljöbalken. 

29 aug 2023

En hel del intressanta rättsliga förändringar genomförs på mark- och miljöområdet omkring halvårsskiftet 2023. Här ges ett urval av de mest centrala från varje departement.

24 aug 2023

I denna konkreta analys redogör miljörättsjuristen John Woivalin för den svenska ellagstiftningens uppbyggnad.

24 aug 2023