Logga in

Glömt ditt lösenord?

Statens suicidförebyggande arbete är i stort behov av utveckling

Varje år väljer över tusen personer att begå självmord i Sverige. Fler myndigheter behöver involveras och ansvariga statliga myndigheter behöver utveckla det suicidpreventiva arbetet på flera olika områden, enligt Riksrevisionens granskning.

Statens suicidförebyggande arbete är i stort behov av utveckling.jpg

Det statliga suicidpreventiva arbetet har granskats av Riksrevisionen, vilka konstaterar att det finns ett stort utvecklingsbehov. 2008 fattade riksdagen beslut om en övergripande vision och ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention. Det dröjde ända till 2020 innan regeringen tog initiativ för en kraftig förstärkning i arbetet. 

Det saknas enhetlig nationell hantering av samtal till 112 rörande hot om suicid vilket leder till att det hanteras olika i landet. Även skolmyndigheten saknar uppdrag om suicidprevention. Trafikverkets insatser för att halvera antalet omkomna (i huvudsak självmord) på statliga järnvägar har inte heller resulterat i någon minskning.

Ansvariga statliga myndigheter behöver bidra till konkreta och tillgängliga kunskapsstöd. Syftet med att involvera fler statliga myndigheter är att det ska leda till en positiv utveckling av det suicidförebyggande arbetet.

Publicerad 21 okt 2021

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ansvarsnämnden återkallar legitimationen för en sjuksköterska som har uttryckt sig vaccinationskritiskt i rådgivningssamtal för 1177 Vårdguiden.

8 apr 2024

I denna analys tittar vi närmare på fallen och ger förslag på hur man kan hantera rättshaveristiskt beteende.

10 nov 2023

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd i ett uppmärksammat mål som rör transplantationer av luftstrupar. Det innebär att hovrättens dom står fast. 

10 nov 2023