Stadigvarande serveringstillstånd - regler för kök och matservering

För att få servera alkohol på restauranger finns det i Sverige en mångårig tradition och krav på matservering. Kraven på restaurangernas typ av mat samt köksutrustning har flera gånger förändrats i alkhollagstiftningen. När en ansökan om stadigvarande serveringstillstånd inkommer till kommunen ska handläggaren bedöma köket och matutbudet enligt alkohollagen. Hur denna bedömning ska göras är inte alltid så tydlig.

stadigvarande serveringstillstånd ställer krav på mat och kök
För att få ett stadigvarande serveringstillstånd behöver kök och mat uppfulla vissa krav

Menyn som presenteras i ansökan ska vara restaurangbaserad. Det kan inte vara tal om menyer som gatukök, caféer eller liknande enklare serveringar erbjuder.  Varm mat behöver inte erbjudas utan maten kan vara kall. Köket ska kunna laga den meny som presenteras och den bör innehålla flertalet förrätter, huvudrätter och efterrätter. Det har diskuterats vad som menas med flertalet rätter. Alla kommuner har sin tolkning om hur många rätter som är flertalet förrätter, huvudrätter och efterrätter. JP Infonets expert, Rolf Frödin bedömer, i en analys i JP Serveringsnet och JP Livsmedelsnet, att tre förrätter, tre huvudrätter och tre efterrätter är ett minimikrav.

Köksutrustningen som finns i köket ska kunna användas för att laga den mat som säljs på serveringsstället och utrustningen ska vara professionell och inte bestå av utrustning som återfinns i varje hem. Köket får inte enbart bestå av en hushållsspis och mikrovågsugn. Varje handläggare bör bedöma om köksutrustningen är tillräcklig eller inte, eftersom lagstiftaren inte uppger någon minimistandard för köksutrustning. Bedömning av tillagningsutrustningen i köket bör utgå från restaurangmässighet i vid mening menar Rolf Frödin. Maten ska kunna tillagas på plats i restaurangen och då måste det finnas en kapacitet i köksutrustningen för att laga maträtter enligt menyn.

Hela Rolf Frödins analys kan du läsa i JP Serveringstillståndsnet och JP Livsmedelsnet. Har du inte tillgång till tjänsterna kan du ansöka om ett kostnadsfritt testkonto.

Senast uppdaterad 23 mar 2016

Mer om Offentlig förvaltning
Utbildningar
  • Kursen innehåller en grundläggande genomgång av PBL med ett särskilt fokus på de senaste lagändringarna och några av de frågetecken som uppkommit därmed. Viss fördjupning sker inom de mest aktuella frågeställningarna.

    Online 1-dagskurs Kursledare: Johannes Holmgren
  • Kursen Förvaltningsrätt och myndighetsutövning ger en översikt av rättssystemet och de regler som gäller vid myndighetsutövningen. Särskilda krav på tjänstemannen gällande objektivitet, att anmäla jäv och bisysslor samt vad som räknas som muta tas också upp. En fördjupning görs inom de områden som har störst praktisk betydelse i det dagliga arbetet med aktuell rättspraxis och andra aktuella frågor.

    Online 1-dagskurs Kursledare: Janna Sundberg
  • Med fantastiska Natalie Glotz Stade som kursledare på denna tvådagarskurs får du all juridisk kunskap du behöver i rollen som nämndsekreterare. Du lämnar kursen med gedigen översiktskunskap och i alla viktiga delar en fördjupning av och i de regelverk som styr ditt arbete.  

    Malmö 2-dagarskurs Kursledare: Natalie Glotz Stade