Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Skolinspektionen ingriper på kommunal skola i Botkyrka

Skolinspektionen har tagit ett beslut om statliga åtgärder för rättelse för Storvretskolan i Botkyrka kommun, vilket innebär att staten, genom Skolinspektionen, genomför åtgärder i Botkyrka kommuns skolverksamhet.

Bakgrunden till åtgärderna är att Botkyrka kommun under lång tid inte rättat till de omfattande brister som Skolinspektionen konstaterat finns på skolan. Bristerna finns framför allt inom särskilt stöd, trygghet och studiero.

skola_skolinspektion_botkyrka16x9.jpg

Vid två tillfällen har också Skolinspektionen förelagt kommunen med vite, men myndigheten anser att kommunen inte vidtagit tillräckliga åtgärder. Missförhållandet på skolan är allvarligt menar Skolinspektionen. 

I praktiken innebär beslutet att Skolinspektionen utser två särskilda rådgivare som på heltid kommer att tjänstgöra på skolan, och genomföra insatser för att komma till rätta med bristerna. Skolinspektionen kommer också se till att skolans lärare får genomgå kompetensutveckling. Botkyrka kommun är skyldig att stå för kostnaderna för alla insatser. 

Fakta: Vad innebär statliga åtgärder för rättelse?

Så kallade statliga åtgärder för rättelse är det sista steget i en åtgärdstrappa för kommunala skolor. Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola, men kan besluta om statliga åtgärder för rättelse som kommunen ska bekosta. Statliga åtgärder för rättelse mot kommun eller landsting är en sanktion som är tänkt att närmast motsvara återkallelse av godkännande för fristående huvudmän. Det är första gången Skolinspektionen fattar beslut om statliga åtgärder för rättelse.

Publicerad 15 jan 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår skolrådgivare och jurist Maria Bjurholm svarar på frågan i det senaste avsnittet av JP play.

11 apr 2025

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska föreslå åtgärder för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan, skolan och fritidshemmet.

11 apr 2025

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028. 

10 apr 2025