Logga in

Glömt ditt lösenord?

Skolans ledarkonvent 2015

Den 24-25 november är det dags för Skolans ledarkonvent på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det är en konferens för dig som arbetar med ledarskap i skolan eller förskolan. JP Infonet finns på plats som utställare för att berätta om våra nyheter inom skolområdet. Besök gärna vår monter för att höra mer om våra populära webbkurser eller se de nya funktionerna i JP Skolnet. 

Extra spännande är att vår egen skoljurist, Simon Jernelöv, håller i en av de valbara kortföreläsningarna. Simons föreläsning kan du lyssna till under efermiddagskaffet på tisdagen och ämnet är:

Nyanlända och gömda barns rätt till utbildning

Allt fler barn och ungdomar kommer till Sverige från andra länder och frågor om rätten till utbildning för nyanlända och gömda barn är aktuella i de flesta kommuner. Sedan 2013 har nära nog alla barn i Sverige, även de som vistas här utan tillstånd, rätt till utbildning. Nyanlända elever skiljer sig naturligtvis åt vad gäller studievana och utbildningsnivå, men förenas av att de kan förväntas behöva större stödinsatser för att tillgodogöra sig undervisningen och nå kunskapskraven i den svenska skolan jämfört med elever som är uppväxta i landet. Nyligen beslutade Riksdagen om regler som ger utökade möjligheter att anpassa stödet och utbildningen för nyanlända, som träder i kraft den 1 januari 2016. 

Under föreläsningen diskuterar vi nyanlända och gömda barns rätt till utbildning och hur den ser ut för olika grupper. Vi tar upp möjligheterna att anpassa utbildningen för dessa elever och går igenom hur regelverket ser ut i dag och på vilket sätt det förändras från årsskiftet. Vi berör även frågan om ensamkommande barn och hur detta påverkar skolans skyldigheter och behov av att kommunicera med föräldrar och vårdnadshavare.

Vi hoppas att konferensen ska ge dig inspiration och nya kunskaper som är till hjälp i ditt fortsatta arbete i skolan. Välkommen att besöka oss i vår monter!

Mer information om Skolans ledarkonvent

Publicerad 18 nov 2015

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy