Logga in

Glömt ditt lösenord?

Skärpta krav på hållbarhet vid offentlig upphandling

Regeringen har i en ny promemoria föreslagit att upphandlande myndigheter ska bli skyldiga att beakta bland annat klimatet och miljön vid offentlig upphandling.

upphandling_Hallbarhet_vid_offentlig_upphandling_16x9.jpg

Myndigheterna och enheterna ska även beakta djuromsorg, männi­skors hälsa samt sociala och arbetsrättsliga aspekter när det är relevant med hänsyn till upp­hand­lingens syfte. Vidare föreslås att upphandlande myndigheter och enheter ska besluta om riktlinjer för hur nämnda intressen ska beaktas.

Vad som tidigare varit rekommendationer blir alltså skyldigheter.

Regeringen föreslår att lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2022 och har satt den 31 januari 2022 som sista datum att svara på remissen.

Publicerad 4 nov 2021

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024