Logga in

Glömt ditt lösenord?

Regeringen bör skärpa straffen för sexualbrott

Regeringen bör skärpa straffen för olika sexualbrott, det anser justitieutskottet. Exempelvis bör minimistraffet för våldtäkt höjas till fängelse i tre år.

 
Straffen för sexualbrott framstår i förhållande till andra brott som förhållandevis låga. Minimistraffet för våldtäkt av normalgraden bör höjas till fängelse i tre år och straffminimum för sexuellt övergrepp bör höjas från fängelse i 14 dagar till fängelse i minst sex månader. Det bör även göras en mer generell översyn av straffskalorna för sexualbrott. Det tycker ett enigt utskott som vill att riksdagen riktar uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen om detta. 

Enligt utskottet skulle en skärpning av straffskalan, exempelvis för våldtäkt, innebära att brottet värderas på ett mer likvärdigt sätt i förhållande till de skärpningar av lagen som gjorts för andra grova våldsbrott under de senaste åren. En skärpning av straffet skulle därför kunna leda till att fler döms till strängare påföljder för våldtäkt.

Utskottet uppmanar också regeringen att införa en ny brottsrubricering för grovt sexuellt ofredande. Brottsrubriceringen ska bland annat omfatta vissa situationer där gärningspersoner i grupp angriper en person eller situationer där gärningspersonen har agerat särskilt hänsynslöst eller kränkande.

Utskottet anser även att den så kallade preskriptionstiden ska avskaffas respektive förlängas för bland annat sexualbrott mot barn. Utskottet uppmanar regeringen att göra en översyn av detta.

Publicerad 10 apr 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024