Logga in

Glömt ditt lösenord?

Personer med både psykisk ohälsa och beroendesjukdom bör samlas hos en huvudman

Socialutskottet tycker att regeringen borde utreda möjligheten att vårdansvaret för personer som lider av både psykisk ohälsa och beroendesjukdom ska samlas hos en huvudman. Idag delar både kommunens socialtjänst och regionens hälso- och sjukvård på ansvaret, med risk för att enskilda faller mellan stolarna.

Efter att regeringen gjort en översyn av systemet vill utskottet också ha en utredning om möjligheterna för en gemensam tvångslagstiftning för dessa personer. Det finns nämligen även en gränsdragningsproblematik mellan lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Denna ansvarsfördelning har nyligen tagits upp av SVT:s Uppdrag granskning i reportage som följer en 29-årig kvinna med både psykiska problem och missbruksproblem. Hon bollades därför runt mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Problem uppstår när dessa människor inte bedöms vara psykiskt stabila nog för att kunna få missbruksvård, men samtidigt inte vara nyktra nog för att kunna få hjälp hos psykiatrin. Denna sorts samsjuklighet är tyvärr också vanlig. 

Publicerad 12 apr 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024