Om förebyggande medicinering i öppen psykiatrisk tvångsvård

Medicinering genom öppen psykiatrisk tvångsvård kan vara nödvändigt för att förebygga ett återinsjuknande i psykos. Det är vanligt att patienter med psykossjukdom efter avslutad tvångsvård slutar ta sina mediciner och kraftigt försämras.

I en tidigare bedömning av regeringsrätten fastslogs att en patients sannolika återinsjuknande inom några månader eller något år inte innebar att det fanns förutsättningar att patienten fick öppen psykiatrisk vård. Högsta förvaltningsdomstolen bedömer dock i ett senare fall att särskilda villkor om medicinering och kontakt med öppenvården kan vara nödvändiga för att förebygga en framtida försämring eller återinsjuknande i psykos.

Ta del av JP Infonets expert psykiatrikern Hans Adlers analys av de två fallen genom att ladda ner den.

Publicerad 6 jul 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Sjukvårdsnet

    Tjänsten med komplett information om juridiken för dig som jobbar inom hälso-​ och sjukvården.
  • JP Livsmedelsnet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med offentlig livsmedelskontroll, livsmedelshantering eller andra frågor på livsmedelsområdet.
  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.

Nyheter

Regeringen har publicerat en sammanställning av viktigare lagar och förordningar som började gälla omkring halvårsskiftet 2023. Här nedan hittar du ett urval av de ändringar som är aktuella på hälso- och sjukvårdsområdet.

22 aug 2023

Regeringen har beslutat att ett nationellt hälsoprogram för barn och unga till och med 20 års ålder ska tas fram.

18 aug 2023

Folkhälsan blir allt bättre. Men för kvinnor med låg socioekonomisk status är utvecklingen negativ. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

29 maj 2023