Olika människor hälsar på olika sätt

Handskakning, handen på hjärtat med mera. Ska arbetsgivaren kunna bestämma hur de anställda väljer att hälsa? Svar ja. Och nej. Det beror på vem du frågar.

arbetsliv_debatt_handhalsning_16x9.jpg

Bakgrund

Det blåser hårda vindar kring debatten om handskakningsdomen. Vindarna tog vid efter att en kvinna vägrat handhälsa på en manlig chef under en anställningsintervju. Istället hälsade kvinnan genom att lägga sin hand på hjärtat, samtidigt som hon berättade att hon inte tog män i hand på grund av sin religion. Chefen avbröt då omedelbart intervjun och därmed rekryteringsförfarandet. Företaget har en policy som inte tillåter sina anställda att vägra ta andra i hand på grund av kön.

Vid en sammantagen bedömning kom Arbetsdomstolen, AD, fram till att företaget hade utsatt kvinnan för indirekt diskriminering och blev därmed skyldiga att betala diskrimineringsersättning till henne.

Ändring i diskrimineringslagen?

Efter domslutet har flera arbetsrättsjurister uttalat att de vill se en ändring i diskrimineringslagen som möjliggör för företag att kräva obligatorisk handhälsning. Detta har fått flera diskrimineringsexperter att se rött. En av experterna anser att det inte är förenligt med EU-domstolens och Europadomstolens praxis att påtvinga människor att hälsa på ett visst sätt.

I debatten förs fram att det är viktigt att ställa sig frågan på vilket sätt personer av motsatt kön missgynnas av att de istället för handhälsning får en hälsning genom en hand på hjärtat. Att handhälsning betraktas som en vedertagen form av hälsning behöver nödvändigtvis inte innebära att andra uttryck för hälsning är mer eller mindre kvalificerade. Eller?

Det återstår att se om en lagändring blir aktuell eller inte.

Publicerad 20 sep 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

14 sep 2023

Regelverket för etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen ses därför över.

28 aug 2023

Förvaltningsrätten finner att Bolt varken är att betrakta som arbetsgivare eller inhyrare och att bolaget därför inte har något arbetsmiljöansvar för kurirerna.

1 sep 2023