Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Ökad kemikalieanvändning mellan 2008 och 2016

Mellan 2008 och 2016 ökade omsättningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier med 4 procent. Ökningen skedde främst i tillverkningsindustrin och inom utvinning av mineral medan övriga branscher minskade. Detta visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Under 2016 använde vi i Sverige 23,6 miljoner ton kemikalier som klassas som hälso- eller miljöfarliga, inklusive petroleumbränslen. Det är en ökning med 1 miljon ton sedan 2008. Förändringar över tid behöver dock inte bara bero på faktiska volymförändringar. Även vilka kemikalier som klassas som hälso- och miljöfarliga kan ha ändrats.

miljo_kemikalier16x9.jpg

Tillverkningsindustrin använder mest kemikalier (12,4 miljoner ton). Sedan 2008 är det även där som den största ökningen i absoluta termer skett (2,4 miljoner ton). Även transportindustrin och övrig industri och tjänster står för en stor del av kemikalieanvändningen.

Under perioden 2008 – 2016 har dock den största ökningen uttryckt i procent skett inom utvinning av mineral. Ökningen är där 35 procent samtidigt som förädlingsvärdet minskat med 21 procent. På samma sätt ser det ut inom tillverkningsindustrin. Viktigt att notera är att utvinning av mineral är en mycket mindre bransch jämfört med tillverkningsindustrin.

Publicerad 22 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

MÖD bedömer att det saknats förutsättningar för att meddela strandskyddsdispens för förlängning av en befintlig brygga vid ett fritidshus på en ö utan fasta bro- och färjeförbindelser.

22 apr 2025

I ett nyligen meddelat beslut förklarar HD att Auroramålet inte kan tas upp till prövning. I den här artikeln analyseras de frågor som avgörandet väcker. 

7 apr 2025

Domstolen bedömer att vald lokalisering uppfyller kraven i MB. MÖD förenar tillståndet med villkor och fastställer säkerhet för verksamheten.  

24 mar 2025