Ny webbkurs - Smartphones i verksamheten

Det finns ett ökat behov av att kunna använda modern teknik för att effektivisera socialtjänstens verksamhet. Men har lagstiftningen hängt med i utvecklingen? Smartphones har ökat användningen av mail och sms, liksom möjligheterna till fotografering och filmning. Vi lägger också mycket tid på Facebook, Twitter, LinkedIn och andra sociala medier. Detta innebär att gränserna mellan privatliv och arbetsliv suddas ut. Vi är nu tillgängliga på ett helt annat sätt än tidigare. För socialnämnden innebär detta viktiga frågor om hur lagstiftningen ser ut och vad som gäller för offentliga handlingar och sekretess. 

Om vi tar Facebook som exempel så kan ett inlägg ses som offentlig information och det är viktigt att ha koll på sina egna sekretessinställningar och vänförfrågningar. Hur ska man veta var gränserna går? När både brukare, enskilda och handläggare använder Facebook – vad händer då? Hur ska den enskilde kunna veta var gränsen går? Får handläggare använda sig av information om enskilda som de funnit på Facebook? 

Dessa frågor fördjupar sig vår socialrättsjurist Emmelie Pettersén Uggla i, i vår nya webbkurs ”Smartphones i verksamheten”.  Kursen är cirka 40 minuter lång och innehåller också frågor som:

 • Vad gäller egentligen för filmning? Har en enskild rätt att filma sitt möte med er?
 • Vad innebär den nya lagen om kränkande fotografering? Och vad ska ni göra om ni får in en smygfilm som visar att en biståndstagare fuskar?
 • Får ni söka information om biståndstagare via internet?
 • Blir privata mejl och sms allmänna handlingar?
 • Var går gränsen mellan privatlivet och tjänsten på Internet? Om ni får ett meddelande från en biståndstagare till er privata hemsida på Facebook blir väl inte det en allmän handling. Eller?

Vill du få tillgång till kursen? Kontakta Johan Tärnstedt på telefon 08-462 65 66, eller per
e-post johan.tarnstedt@jpinfonet.se

Läs mer om våra fördjupningswebbkurser

Har ni behov av mer hjälp inom dessa frågor så är detta ett exempel på vad Emmelie och hennes kollegor kan hjälpa till med inom ramen för vår juridiska rådgivning.

Publicerad 20 jan 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

 • JP Socialnet

  Tjänsten för dig som arbetar med socialtjänstfrågor inom offentlig eller privat verksamhet.
 • JP Serveringstillståndsnet

  Tjänsten för dig som arbetar som alkoholhandläggare eller ansvarar för alkoholrelaterade frågor.
 • JP RättsfallsnetBistånd SoL

  JP Rättsfallsnet–Bistånd SoL ger dig till tillgång till alla domar på området.

Nyheter

En person med skyddad folkbokföring ansökte om ekonomiskt bistånd i kommunen där hen var folkbokförd. Nämnden avslog ansökan eftersom personen vistades i en annan kommun sedan en tid tillbaka och inte tänkte komma tillbaka till kommunen.

13 maj 2022

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att den som har hemtjänst ska kunna erbjudas en fast omsorgskontakt, om det inte bedöms vara uppenbart obehövligt.

12 maj 2022

Regeringen vill att möjligheten för personer i behov av hjälp med egenvård ska förbättras. Förslag om lagändringar för att stärka rätten till personlig assistans vid behov av egenvård presenterades i en lagrådsremiss i mars. Nu går regeringen vidare och lägger fram en proposition.

11 maj 2022