Ny lag om skydd för visselblåsare

Lagen om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden trädde i kraft den 1 januari 2017. Den nya lagen innebär en förstärkning av det skydd som redan finns för visselblåsare. 

I och med den nya lagstiftningen kan en arbetstagare som utsätts för en repressalie av sin arbetsgivare ha rätt till skadestånd. Lagen ger ett särkilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om eller uppmärksammar allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Som repressalier räknas bland annat avsked, uppsägning, omplacering, orimligt hög arbetsbelastning, trakasserier eller utfrysning. Förutom arbetstagare gäller lagen även för den som utför arbete som inhyrd.


Nu förstärks skyddet för visselblåsare

Lagen innefattar både externa och interna larm. En arbetstagare som slår larm internt vänder sig till sin arbetsgivare eller en representant för arbetsgivaren. Att slå larm externt innebär att arbetstagaren offentliggör uppgifter eller vänder sig till en myndighet. För att få skydd vid externt larm krävs att arbetstagaren först slagit larm internt, men utan resultat.

En arbetsgivare som utsätter en arbetstagare för repressalier i strid med lagen ska betala skadestånd för den förlust som uppkommer. Det kan handla om ekonomiskt skadestånd eller skadestånd för den kränkning som det har inneburit.

Den nya visselblåsarlagen ska minska arbetsgivares repressalier gentemot arbetstagare som lyfter fram missförhållanden och en förhoppning är också att det ska minska rädslan för repressalier hos arbetstagare som funderar på att slå larm.

Läs mer om våra tjänster på det arbetsrättsliga området!

Publicerad 27 jan 2017

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

14 sep 2023

Regelverket för etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen ses därför över.

28 aug 2023

Förvaltningsrätten finner att Bolt varken är att betrakta som arbetsgivare eller inhyrare och att bolaget därför inte har något arbetsmiljöansvar för kurirerna.

1 sep 2023