Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Nationellt råd ska säkra dricksvattnet

Regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att bilda ett nationellt dricksvattenråd bestående av representanter från berörda myndigheter. Rådets uppgift är att stärka arbetet med att skydda vårt värdefulla vatten, från vattentäkt till vattenkran, och skapa goda förutsättningar för att arbeta för en fortsatt trygg dricksvattenförsörjning.

Livsmedelsverket samordnar sedan tidigare dricksvattenfrågorna utifrån ett klimatanpassnings och kris- och beredskapsperspektiv men i Dricksvattenutredningens betänkande En tryggare vattenförsörjning (SOU 2016:32) påtalades att det behövs ett stärkt skydd och fler förebyggande åtgärder för att skydda dricksvattnet. Klimat- och samhällsförändringarna ställer också högre krav på att arbeta förebyggande för att säkra vårt dricksvatten. 

En av svårigheterna med att få de system och regler som finns för att skydda dricksvattnet att fungera är de omfattande kraven på samverkan som ställs på aktörer, inom och över områdesgränserna och mellan lokal, regional och nationell nivå.

Livsmedelsverket ska med detta uppdrag utveckla sin samordnande funktion i dricksvattenfrågor och tillsammans med övriga berörda aktörer identifiera vilka uppgifter som rådet ska ha, hur arbetet ska organiseras liksom hur kunskapsutveckling inom ramen för dricksvattenrådet kan bedrivas. Utgångspunkten för arbetet ska vara förslagen i Dricksvattenutredningens betänkande. Eftersom dricksvattenfrågan är väldigt viktig ska Livsmedelsverket också redovisa detta arbete löpande till regeringen.

I det nationella dricksvattenrådet ska utöver Livsmedelsverket även Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Sveriges geologiska undersökning, Kemikalieinspektionen, Sverige meteorologiska och hydrologiska institut och Trafikverket ingå. Dessutom ska länsstyrelserna representeras.

Dricksvattenrådets uppdrag handlar om att arbeta förebyggande. När väl en kris har inträffat är det VAKA, Nationella vattenkatastrofgruppen, som tar över.

 

Publicerad 5 feb 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ett bolag begärde skadestånd av staten med anledning av angrepp av granbarkborrar på bolagets fastigheter. MÖD nekar dock bolaget skadestånd.

2 sep 2024

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024