Minskad antibiotikaförsäljning under 2020

Under pandemiåret 2020 uppnåddes för första gången det nationella målet för antalet antibiotikarecept i befolkningen, och antalet rapporterade fall av anmälningspliktig antibiotikaresistens minskade.

 

Antibiotikaförsäljning och antibiotikaresistens har i Sverige under 2020 påverkats kraftigt av covid-19 pandemin. Både rapportering av anmälningspliktig antibiotikaresistens och försäljning av antibiotika har minskat, och för första gången uppnåddes det nationella målet för antibiotikarecept som är högst 250 recept per 1 000 invånare och år.

Minskat resande och lägre behov av provtagning på grund av förändrad vårdbelastning tros vara den främsta förklaringen till nedgången av anmälningspliktig antibiotikaresistens. Resistensnivåer bland bakterier som övervakas i kliniska odlingar, som E. coli från blododlingar, har däremot inte påverkats nämnvärt av pandemin. Där följer resistensen tidigare trender.

De smittförebyggande åtgärderna som införts under covid-19 pandemin har minskat smittspridningen generellt. Det har också synts i statistiken över antibiotikaförsäljning och antibiotikaresistens. Totalt minskade försäljningen med 13 procent. Störst minskning (28 procent) var för antibiotika som används till behandling av luftvägsinfektioner. Barn upp till fyra år var den åldersgrupp där användningen minskade mest.

Publicerad 2 sep 2021

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt och hälsoskydd:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Sjukvårdsnet

    Tjänsten med komplett information om juridiken för dig som jobbar inom hälso-​ och sjukvården.
  • JP Livsmedelsnet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med offentlig livsmedelskontroll, livsmedelshantering eller andra frågor på livsmedelsområdet.
  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.

Nyheter

Folkhälsan blir allt bättre. Men för kvinnor med låg socioekonomisk status är utvecklingen negativ. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

29 maj 2023

Kraven på hälso- och sjukvårdens beredskap höjs. Det säkerställer lagändringar som träder i kraft den 1 juli 2023.

30 maj 2023

IVO kritiserar en vårdcentral för fördröjd diagnos, vård och behandling samt bristande dokumentation.

21 mar 2023