Kommunens ansvar att tillgodose asylsökande barns rätt till utbildning

Har asylsökande barn en rätt till utbildning, och i vilken omfattning? Kan kommunen få ersättning från staten för de kostnader som asylsökande barns utbildning medför, och i vilka delar?

Alla barn som är asylsökande har en rätt till utbildning på samma sätt som skolpliktiga barn, men de har inte skolplikt. Att inte ha skolplikt innebär bland annat att dessa barn inte behöver ansöka om ledighet eller fullgöra skolplikten på annat sätt. Rätten till utbildning i grundskola, grundsärskola, specialskola och sameskola är en grundlagsskyddad rättighet. Rätten till utbildning på gymnasieskola är dock inte grundlagsförankrad på samma sätt. 

Hur ser då rättigheterna till utbildning ut i grundskola, förskola, gymnasieskola och fritidshem? Vilket ansvar har barnets hemkommun samt hur ser ersättningen från staten ut?

JP Infonets expert stadsjurist Natalie Glotz Stade redovisar i denna analys regelverket och därtill hörande praxis kring asylsökande barns rätt till utbildning. Ladda ner analysen ovan.

Publicerad 1 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Skolnet

    Juridisk informationstjänst för dig som arbetar med skolfrågor.
  • JP RättsfallsnetSekretess

    JP Rättsfallsnet–Sekretess ger dig tillgång till alla domar om sekretess som avgjorts med stöd av tryckfrihetsförordningen och OSL.
  • JP RättsfallsnetSkola

    JP Rättsfallsnet–Skola ger dig till tillgång till alla domar på skolans område.

Nyheter

I denna sammanställning hittar du ett urval av de lagändringar som trädde i kraft under sommaren 2023 inom skolområdet.

28 aug 2023

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att elevens val avskaffas i grundskolan, specialskolan och sameskolan.

23 aug 2023

Läs skoljuristens svar här!

18 aug 2023