Kamphundar och pitbullterrier utgör ett djurskyddsproblem

En pitbullterrier eller american staffordshire terrier kan plötsligt visa aggressivt beteende. Att angripa och döda andra hundar är nämligen ett förväntat beteende för rasen menar många. I denna artikel går JP Infonets expert Sirkku Sarenbo igenom anledningen till pitbullterrierns aggressiva beteende och varför rasen utgör ett djurskyddsproblem.

Framgångsrik marknadsföring av american staffordshire terrier som barn- och familjehund har lett till att rasen är listad som en av de tio vanligaste hundraserna i 34 svenska kommuner år 2014 (Statens jordbruksverk 2015).

Samtidigt stod hundar benämnda som pitbullterrier och american staffordshire terrier – eller blandningar därav – för majoriteten av angreppen på främmande hundar och orsakade de allvarligaste personskadorna. Det visar en studie där 107 överklagade beslut enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter analyserades.

Att pitbullterriern angriper och dödar sina artfränder är ett beteende som avsiktligt skapats av människan genom selektiv avel på hundar som visar intraspecifik aggression. För en pitbullterrier är andra hundar dess primära bytesdjur.

Sirkku Sarenbo, som är Universitetslektor, docent och ansvarig för påbyggnadsutbildning i djurskydd på Linnéuniversitetet, visar i artikeln konkreta exempel för att illustrera varför rasen utgör ett djurskyddsproblem mot andra hundar och för sin egen del. Ladda ner dokumentet och läs mer.

 

Publicerad 2 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Förvaltningsnet

    Tjänsten för dig som arbetar med förvaltningsrättsliga frågor såväl inom privat som offentlig verksamhet.
  • JP RättsfallsnetKommunallagen

    Tjänsten ger dig tillgång till alla domar på området. För dig som arbetar med kommunalrättsliga frågor är tjänsten ett värdefullt stöd.
  • JP RättsfallsnetSekretess

    JP Rättsfallsnet–Sekretess ger dig tillgång till alla domar om sekretess som avgjorts med stöd av tryckfrihetsförordningen och OSL.

Nyheter

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att analysera och kartlägga myndigheternas informations- och kommunikationsverksamhet.

12 sep 2023

Det finns ingen skyldighet för myndigheter att lämna ut en begärd allmän handling digitalt. Det kommer kammarrätten fram till i en ny dom.

12 sep 2023

Vår expert Emma Rönström sammanfattar och analyserar ett beslut från JO.

8 sep 2023