Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kamphundar och pitbullterrier utgör ett djurskyddsproblem

En pitbullterrier eller american staffordshire terrier kan plötsligt visa aggressivt beteende. Att angripa och döda andra hundar är nämligen ett förväntat beteende för rasen menar många. I denna artikel går JP Infonets expert Sirkku Sarenbo igenom anledningen till pitbullterrierns aggressiva beteende och varför rasen utgör ett djurskyddsproblem.

Framgångsrik marknadsföring av american staffordshire terrier som barn- och familjehund har lett till att rasen är listad som en av de tio vanligaste hundraserna i 34 svenska kommuner år 2014 (Statens jordbruksverk 2015).

Samtidigt stod hundar benämnda som pitbullterrier och american staffordshire terrier – eller blandningar därav – för majoriteten av angreppen på främmande hundar och orsakade de allvarligaste personskadorna. Det visar en studie där 107 överklagade beslut enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter analyserades.

Att pitbullterriern angriper och dödar sina artfränder är ett beteende som avsiktligt skapats av människan genom selektiv avel på hundar som visar intraspecifik aggression. För en pitbullterrier är andra hundar dess primära bytesdjur.

Sirkku Sarenbo, som är Universitetslektor, docent och ansvarig för påbyggnadsutbildning i djurskydd på Linnéuniversitetet, visar i artikeln konkreta exempel för att illustrera varför rasen utgör ett djurskyddsproblem mot andra hundar och för sin egen del. Ladda ner dokumentet och läs mer.

 

Publicerad 2 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller. 

16 apr 2025

Kommunfullmäktiges beslut om att inte köpa in varor och tjänster från företag verksamma i Ryssland låg utanför den kommunala kompetensen. Kammarrätten konstaterar därför att det var rätt av förvaltningsrätten att upphäva beslutet.  

16 apr 2025

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, svarar på frågan.

24 mar 2025